Älylasit muuttavat maailmaa

24.11.2015, klo 16:10Kommentteja 0

Kun laitamme silmillemme älylasit, niin näkymäämme voidaan lisätä keinotekoisia virtuaalisia elementtejä. Keksintöä voidaan hyödyntää niin työssä kuin vapaa-ajallakin.


Matkamme kohti lisättyä todellisuutta alkaa pian. Kun käytämme älylaseja, näkökenttäämme välittyy kuva todellisesta ympäristöstämme, jossa voi olla mukana myös tietokoneella tehtyjä hologrammeja ja informaatiota.

Älylasit hyödyntävät tarkasti paikkatietoa: kun käännämme katseemme suuntaa, myös lisätyn todellisuuden näkymä muuttuu.

Tiiminvetäjä Johannes Peltola VTT:ltä uskoo, että tämän kaltainen lisätty todellisuus lyö itsensä ensiksi läpi teollisuudessa.

– Teollisuudessa suojalasien ja kypärien käyttö on jo arkipäivää. Näihin varusteisiin on helppo lisätä älylasit, jotka antavat työntekijälle vaikkapa visuaalisia kokoonpano-ohjeita. Lisätty todellisuus voi auttaa nopeuttamaan työskentelyä, vähentämään virheitä ja lisäämään työturvallisuutta.


Älylasien odotetaan helpottavan huoltotöitä.


Lisätty todellisuus avaa aivan uusia mahdollisuuksia myös teollisuuden huoltotöille:

– Älylasien avulla paikalliset huoltomiehet voivat selviytyä entistä monimutkaisemmista huoltotehtävistä eikä apuun tarvitse lähettää koneen valmistajan edustajia.

Peltola arvioi, että jo ensi vuonna teollisuusyrityksillä on käytössään entistä kehittyneempiä järjestelmiä.

– Vuoden 2020 tienoilla lisätyn todellisuuden sovellukset alkavat olla jo laajalti käytössä.

VTT on ollut jo 15 vuoden ajan mukana kehittelemässä lisätyn todellisuuden teknologiaa. Se on tehnyt yhdessä suurten kotimaisten ja teollisten toimijoiden kanssa sovelluksia – ja tutkinut myös Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kanssa sitä, miten lisättyä todellisuutta voitaisiin hyödyntää avaruudessa.

Kaupungille avatarin kanssa

Mutta työn lisäksi älylasit voivat muuttaa myös vapaa-aikaamme:

– Lisätyn todellisuuden tekniikalla esimerkiksi auton tuulilasiin voisi heijastua lisätietoja ympäristöstä – tai mainoksia. Samaan tapaan älylasit voivat tarjota jalankulkijoille lisätietoja ympäristöstään tai suunnistusapua vieraassa ympäristössä

Myös pelimaailma löytänee käyttöä lisätylle todellisuudelle:

– Älylasien avulla voi ottaa vaikkapa virtuaalihahmon kulkemaan mukanaan todellisessa maailmassa. Se voi kohdata sitten samaa peliä pelaavan toisen ihmisen virtuaalihahmon – ja olla tämän kanssa vuorovaikutuksessa, Peltola visioi.


Penkkiurheilijalle ne voivat näyttää koko pelikentän – ja katsomon – tapahtumat.

Hän arvioi, että pelaajat voivat ohjailla hahmoja erilaisten kevyiden käyttöliittymien tai ääniohjauksen avulla.

Sovelluskohteita löytynee myös sosiaalisesta mediasta. Älylasit voisivat esimerkiksi antaa sijaintitietoa siitä, missä käyttäjän verkostoon kuuluvat muut henkilöt ovat.

”Tältä näytän ja tällainen olen”

Mutta miten olisi vaikkapa älylasien deittisovellus, joka kertoisi käyttäjilleen että tuossa on vapaana oleva sinkku – ja kertoisi samalla myös tämän taustasta ja arvoista sekä toiveista kumppanin suhteen?

Kauneus olisi tässäkin tapauksessa edelleen katsojan silmässä, mutta älysilmälasit antaisivat paljon mielenkiintoista taustainformaatiota...

– Periaatteessa tekniikka mahdollistaisi tuollaisen aika pian. Mutta vastaan tulevat tietenkin tieto- ja yksityisyydensuoja-asiat. Toisaalta, jos henkilöt jakavat nuo tiedot itse itsestään – kuten vaikkapa Facebookissa on tapana – niin ehkäpä…, Peltola pohtii.

Onko älylasien käyttäminen aina älykästä?

Käytännössä juuri yksityisyyteen liittyvät kokemukset – ja yksityisyyttä suojaava lainsäädäntö – saattavat jarruttaa älylasien yleistymistä arkielämässämme. Paljon riippuu esimerkiksi siitä, että tuntuuko älylasien käyttäminen julkisella paikalla meistä fiksulta.

Taannoinhan esimerkiksi niin sanottuja google-laseja vierastettiin juuri niiden sisältämän kameran takia.  Google-laseissa lisäinformaatio näkyi pienessä näkymässä, mutta ei laajasti osana näkökenttää kuten uudemmissa älylasisovelluksissa.

– Mutta ehkäpä jonakin päivänä tulevaisuudessa saatammekin puhua älylasien sijasta vaikkapa älypiilolinsseistä. Toinen mahdollisuus on, että lisäinformaatio projisoidaan silmiimme, Peltola miettii.

Mielenkiintoinen filosofinen kysymys on myös esimerkiksi se, että jos älylasien käyttö yleistyy merkittävästi, niin onko vaarana, että todellinen todellisuutemme saattaa kokea jonkinlaisen inflaation. Alkaako ympäristömme tuntua jotenkin laimealta, jos siinä ei ole keinotekoisesti lisättyjä elementtejä?

Ainakin Microsoft uskoo vahvasti kuluttajille suunnattuihin älylaseihin. Yhtiön uusia HoloLens-laseja on saatavilla pian Suomessakin.

Virtuaalilasit tulossa myös!

Myös erilaiset virtuaalilasit ja kypärät ovat yleistymässä. Virtuaalilasit eivät yhdistä todelliseen ympäristöömme keinotekoisia elementtejä, vaan ne vievät katsojansa kokonaan virtuaaliseen maailmaan. Jujuna on se, että virtuaalinen kokemus on paljon vahvempi kuin vaikkapa elokuvaa tai peliä näytöltä katseltaessa.

Virtuaalilaseista on jo puhuttu uutena internetinä.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Kommentit


Osallistu keskusteluun