Koristevaloilla tunnelmaa sisälle ja ulos

24.11.2015, klo 16:02Kommentteja 0

Koristevalot, sisustusvalot, kausivalot, jouluvalot… Nykyaikaisilla sisustuselementeillä on monta nimeä ja mikä parasta, niitä voi käyttää ympäri vuoden. Nykyisin ei enää puhutakaan jouluvaloista vaan koristevaloista.


Valot tuovat tunnelmaa ja piristävät hämärän ja pimeän tunnelmaa aina. Nykyisin ei tarvitse miettiä juhlapäiviä, kuten joulua ja virittää valoja niiden aikataulujen mukaan. Koristevaloja voi käyttää niin sisällä kuin ulkona aina kun siltä tuntuu ja hyvältä näyttää.

– En puhuisi jouluvaloista vaan koristevaloista. Valot eivät ole enää selvästi joulun juttu, vaan niitä käytetään osana sisustusta ja pihan koristelua ympäri vuoden, korostaa Kirsi Voimanen Airamilta.

Voi puhua oikeastaan neljän sesongin tai vuodenajan valoista. Valot eivät ole myöskään enää sidottuja sähköverkkoon. Aurinkoisina vuodenaikoina aurinkokennovalot lataavat itse omat akkunsa. Valikoimissa on myös paljon paristokäyttöisiä valoja, joihin sopivat ladattavat akut ja joita on helppo sijoittaa korostamaan yksityiskohtia ja antamaan ilmettä ruokapöytiin, kaapistojen päälle, minne tahansa missä kotona tarvitaan piristystä.

Perinteistä ja uutta

Koristevalotrendit elävät omaa vuosittaista rytmiään. Valikoimista löytyy perinteisiä malleja, mutta noin kolmasosa mallistosta vaihtuu vuosittain.

– Uusi tekniikka on ratkaisu myös terveellisempään sisäilmaan. Tutkimuksissa on todettu runsaan kynttilöiden polttamisen sisätiloissa altistavan ihmiset samanlaiseen tilaan kuin passiivinen tupakointi. Kynttilöistä nousee kuitenkin ilmaan terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Satunnaisella kynttilöiden polttamisella ei ole terveydellistä merkitystä, mutta jos pienessä tilassa poltetaan päivittäin useita kynttilöitä, saattavat pienhiukkaset vaikuttaa jo terveyteen, muistuttaa Voimanen THL:n tutkimuksesta.


Pienhiukkaset pystyy välttämään led-valolla varustetuilla vahakynttilöillä, jotka ovat varsin aidon oloisia. Osassa led-vahakynttilöistä on mukana myös ajastustekniikkaa, joka sytyttää kynttilät kahdeksaksi tunniksi aina 16 tunnin välein. Näin kynttilät luovat tunnelmaa automaattisesti joka ilta.

Yksityiskohtien korostamiseen

Nyt suosittuja ovat erilaiset puuvillaiset ja metalliset pallot. Niillä luodaan tunnelmaa vaikka joulupöytään. Tarjolla on erilaisia sisustuksellisia värejä ja tietenkin etenkin joulunaikaan sopivaa punaista.

– Värejä ja kuoseja mietitään tarkoin muiden sisustustrendien mukaan. Koristevalot eivät saa riidellä muun sisustuksen ja kodin ilmeen kanssa. Pattereilla varustettuja tuotteita saa aseteltua vapaasti seinille, kaappien päälle, kattauksiin, maljakoihin tai minne ikinä haluaakaan rennoiksi kokonaisuuksiksi.

Huomioi energia ja luonto

Patteritoimisissa valoissa patterit kannattaa korvata ladattavilla akuilla. Silloin vältytään turhalta patterijätteeltä ja tuotteista saadaan ekologisempia. Ladattavissa akuissa on usein myös enemmän virtaa kuin pattereissa ja valosarjat toimivat pidempään ilman virtalähteen vaihtamista. Useissa sarjoissa on myös ajastustekniikkaa, joten niiden sytyttämisestä ja sammuttamisesta ei tarvitse itse huolehtia.

Vaikka led-sarjat kuluttavat vähän sähköä, kannattaa verkkokäyttöisiin hankkia ajastin. Näin valot voi ohjelmoida sammumaan valoisaksi ajaksi tai siksi ajaksi kun ei kotona olla. Samoin valot voi hyvin sammuttaa yön hiljaisimmiksi tunneiksi ja säästää sähköä.

Koristevalojen turvallisuus


Koristevalot ovat turvallisia. Uudet led-valot toimivat matalalla jännitteellä, kun ne yhdistetään muuntajalla sähköverkkoon. Tärkeintä on silmämääräisesti katsoa, että muuntaja on ehjä ja ettei vie vain sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ulos. Ulkokäyttöön valmistettuja valoja voi käyttää myös sisällä.

Jos muuntajassa on näkyviä vaurioita, sitä ei pidä enää käyttää. Muuntajaa ei pidä myöskään korvata millä tahansa muuntajalla, koska niiden tehot ovat koristesarja- tai kynttelikkökohtaisia. Vain jatkettavaksi tarkoitettuja sarjoja saa yhdistää keskenään.

Edelleen myynnissä on myös muutamia 230 voltin verkkovirtatuotteita ja paljon myös käytössä vanhempia verkkovirralla toimivia kynttiläsarjoja. Ennen näiden sarjojen kytkemistä ja käyttöön ottoa kannattaa tarkastaa johdon, lamppujen ja rakenteen kunto. Johtoon ja pistokkeeseen on saattanut tulla edellisellä käyttökerralla vaurioita. Jos valosarja vaikuttaa vialliselta, ei sitä kannata ottaa enää käyttöön. Vioittuneet lamput kannattaa vaihtaa mahdollisimman pian ja ne pitää korvata saman tehoisilla lampuilla kuin alkuperäiset lamput ovat.

Jos ulkona tarvitaan jatkojohtoa, pitää käyttää IP44- ja IP64-suojausluokan, ulkokäyttöön tarkoitettua johtoa.

Kierrätä oikein

Uudet led-tekniikkaa käyttävät koristevalot ovat pitkäikäisiä. Vaikka niitä käyttää ympäri vuoden, kestävät ne vuosia. Joskus tulee kuitenkin aika, jolloin valot tulevat elinikänsä päähän. Silloinkaan niiden paikka ei ole roskiksessa.

Rikkinäiset tai vialliset koristevalot pitää viedä muuntajineen sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Kierrätyksessä huolehditaan valojen hävittämisestä asianmukaisesti, samalla kun niiden kierrätettävät metalli- ja muovimateriaalit otetaan talteen.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Airam

Tulosta

Kommentit


Osallistu keskusteluun