Sisäilman laatutekijöinä lämpötila ja kosteus

24.11.2015, klo 15:16Kommentteja 0

Sisäilman laatu vaikuttaa sairauksiin ja asumismukavuuteen. Sisäilman laadun tärkeitä tekijöitä ovat lämpötila, kosteus ja ilman puhtaus. Kun näistä huolehditaan, pysyvät sairaudetkin paremmin loitolla.


Sairastelukierteessä ja lämmityskauden alkaessa huomaamme herkästi nenän limakalvojen ja ihon kuivuvan. Limakalvojen ärsyyntynyt tila edesauttaa uusien tautien saamista ja siksi on erityisen tärkeää huolehtia muun muassa huoneilman suhteellisen kosteuden seuraamisesta

– Lämmityskaudella sisäilman ihanteellinen suhteellinen kosteus on 30–40 %. Pidempiaikaisesti yli 45 % suhteellinen kosteus sisäilmassa voi aiheuttaa kosteuden tiivistymisen talon ulkovaipan kylmiin rakenteisiin, jolloin riski rakennuksen kosteus- ja homevaurioille kasvaa, muistuttaa Sisäilma-osaston päällikkö Elina Saukko Raksystems Oy:ltä.

Korkea sisäilman kosteus johtuu usein hetkellisestä runsaasta veden käytöstä, kuten siivouksesta, peseytymisestä tai pyykin kuivauksesta sisätiloissa. Näissä tilanteissa tuuletuksen hetkellinen tehostaminen esimerkiksi risti- tai läpivedon avulla on tehokkain tapa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta. Mikäli kosteus on pidempiaikaisesti sisäilmassa yli 45 %, on ilmanvaihdon tehostamiseen mietittävä pysyviä ratkaisuja.

Lämpötilan laskemisella terveydellisiä vaikutuksia

– Toinen helppo ja myös taloudellisesti kannattava sisäilman laadun parantamiskeino on huoneilman lämmön säätäminen ihanteelliseen, 21–22 asteeseen. Jo yhden asteen pudotus huonelämpötilassa vastaa noin viiden prosentin säästöä vuotuisessa energiankulutuksessa. Samalla sisäilman laatu puhdistuu eikä huoneilma tunnu pölyiseltä tai tunkkaiselta, korostaa Saukko.

– Unohdamme usein myös korvausilmaventtiilien säännöllisen puhdistamisen. Tällä pienellä, mutta säännöllisesti suoritettavalla kotiaskareella saa ihmeitä aikaan; sisäilma raikastuu, venttiilien suut puhdistuvat, ilmanvaihtokanavat pystyvät puhtaampina ja samalla myös rahaa säästyy.

Korvausilmaventtiilien säännöllisessä puhdistamisessa tulee muistaa, että ammattilaisten taloon säätämät asetukset tulee säilyttää eikä niitä voi lähteä muuttamaan oman mielen mukaan. Samalla on hyvä vaihtaa suodattimet laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.

– Mikäli korvausilmaventtiileitä ei talossa ole, tulee ne tarvittaessa teettää, sillä niillä on suuri merkitys sisäilmaan. Etenkin vanhemmista taloista korvausilmaventtiilit usein puuttuvat.

Muista myös tiivistäminen

Kylmä ilma hakeutuu helposti sisätiloihin, mutta ikkunoiden ja ovien oikeaoppisella tiivistämisellä asumismukavuutta voi parantaa huomattavasti. Korvausilmaventtiilit tulee kuitenkin muistaa pitää auki, sillä korvausilmaa tarvitaan myös talvella. Mikäli venttiilit ovat kokonaan kiinni, korvausilma tulee asuntoon rakenteiden läpi kuljettaen mukana myös epäpuhtauksia ja sisäilman laatu heikkenee entisestään, muistuttaa Saukko.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentit


Osallistu keskusteluun